Duży Biust - forum biuściastych

Duży Biust - forum biuściastych

Dla tych, dla których "D" to mało

Nie jesteś zalogowany.

Kącik reklamowy

Trochę statystyki

Zarejestrowanych użytkowników: 5834
Ilość tematów: 3433
Ilość postów: 124498
Najnowszy użytkownik: wrocanka

#1 26-09-2009 14:44:08

KaBona
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 18-06-2009
Posty: 346
Rozmiar biustu: różnie ale standardowo 34GG/H-jednak wolę 36G

Kącik kulinarny

Jako,że jestem pasjonatką kucharką,uwielbiam gotować no i jeść też to z chęcią poznam Wasze rarytasy,popisowe dania czy ulubione ciasta.Podzielcie się przepisami....chętnie upichcę coś nowego.
JA:
Najbardziej lubię sernik wink A tak poważnie...uwielbiam sernik, każdy ser pod postacią sernika big_smile ale także uwielbiam sery przeróżne,także te miękkie i smrodliwe.Brie czy camembert  sztuk jeden byłoby mało.
Kocham i uwielbiam pierogi,pyzy także drożdżowe i różne kluchy.
Robię z M.własne winko.Lubię ajerkoniak i wszelkie kawy z likierami,syropami.
Zajadam się mieszanką studencką i przeglądam ksiązki kucharskie.Wogóle to uwielbiam ksiązki kucharskie,jestem po ich przejrzeniu "najedzona"  tongue

Moje guru kulinarne Nigella.
No i sobie narobiłam....apetytu na pleśniaka...


SHOWWIFE smile)

Offline

 

26-09-2009 14:44:08

Googlarka Reklamodajka

#2 26-09-2009 15:56:27

kicikici
Wiedźma Mru Mru...
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 14-04-2008
Posty: 7602
Strona www
Rozmiar biustu: a kto go tam wie? ;)

Re: Kącik kulinarny

Jaki fajny wątek! smile Ja bardzo lubię gotować, a moimi popisowymi daniami sa wszelkie makarony (nie tylko spaghetti) z rozmaitymi dodatkami i sałatki (niekoniecznie z majonezem, ale koniecznie z dużą ilością różnych warzyw lub owoców z różnymi dodatkami). Kiełki uwielbiam, lucerny, słonecznika, brokułów, rzodkiewki, lubię bardzo rzeżuchę... i świeże zioła. big_smile
Uwielbiam sery - KaBona, sztama! Wszelkie, oprócz pleśniaków jednak... A najbardziej kocham żółte wędzone z dziurami i "jadące skarpetą" jak to mój R. nazywa, biały chudy, kozi (mniam,mniam), bazyliowy, feta.... oj duuuużo tego. I uwielbiam szpinak. tongue
Uwielbiam tez ryby pod prawie każdą postacia - o czym już wjakimś wątku, chyba dietowym, pisałam.
Ze słodkości - kocham czekoladę gorzką z pomaranczą albo z orzechami laskowymi. smile I serniki też, ale od czasu do czasu?

I Nigellę też! big_smile


Grawitacja nie może być odpowiedzialna za to, że ludzie się zakochują.
A. Einstein

Offline

 

#3 26-09-2009 16:09:32

Madeleine
Adminiątko
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 17-01-2008
Posty: 6576
Rozmiar biustu: 70/99 => 70G

Re: Kącik kulinarny

Ja też bardzo lubię sobie popichcić smile

No i jak nam sie chce, robhimy chleb. Teraz nie jadam, więc nir robię, ale jest naprawdę pycha.

CHLEBEK

ZACZYN:
8 łyżek mąki pszennej wysokiego typu (my używamy 550) wymieszać z 6-cioma łyżkami ciepłej, ale nie gorącej wody, przykryć papierem podziurkowanym widelcem, odstawić w jak najcieplejsze miejsce (najlepsza temperatura to ok. 28’C, ale u nas jest troszkę mniej a i tak rośnie).
2x na dobę mieszamy. Tak ma stać ok. 4 dni. Po tym czasie zrobi się lekko kwaśny (czuć zapachem) i pojawią się pęcherzyki powietrza i wtedy dodajemy kolejne 8 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek wody.
Zostawiamy na następne 24h w cieple.

CHLEB:
1,5kg mąki pszennej wysokiego typu
1 szklanka otrąb pszennych
4 łyżeczki do herbaty soli
1,5 litra ciepłej wody, nie gorącej
zaczyn

I do wyboru:

Lub
¾ szklanki ziaren słonecznika i 1 szklanka siemienia lnianego (my pieczemy taki)

Lub:
1 szklanka pestek z dyni… (dajemy kto co lubi tak naprawdę, tylko nie za dużo, bo nie urośnie)

JAK ROBIMY?
1. Składniki dokładnie wymieszać, powstanie dość gęsta masa.
2. ODŁOŻYĆ DO SŁOICZKA 5 ŁYŻEK CIASTA NA NOWY ZACZYN, I POSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA OK. 2 dni, następnie wstawić do lodówki. Jest to nasz nowy zaczyn, który dodamy do następnego chleba. Dobrze jest zachowywać ciągłość zaczynu, staje się wtedy coraz silniejszy.
3. Formy do chleba smarujemy olejem. Tak aby pokrył wszystkie ścianki, ale nie pływał za bardzo w środku.
4. Przelewamy do forem ciasto i zostawiamy na co najmniej 6-8h do wyrośnięcia (u ans zazwyczaj rośnie całą noc i jest OK.). Chleb rośnie bardzo wolno, także nie przejmować się że na początku nie widać zmian. Przykrywamy folią aluminiową by nie zasechł.
5.Pieczemy na początku 15 minut w 60’C, potem 15 minut w 150’C, następnie 45 minut 180’C.
6. Gdy wyjmiemy chlebek z piekarnika, smarujemy lekko wierzch wodą: będzie chrupiaca skórka.
7. Jak troszkę ostygnie (po ok. 15 min) powinien bez problemu odejść z formy.
8. Jak go wyjmiemy, to przekładamy go na różne strony, aby odparował.
9. MOŻNA KROIĆ DOPIERO 1,5h OD WYJECIA Z PIEKARNIKA!!!

Smacznego!


T&S: "Duże piersi i długie nogi są kobiecą wersją ferrari..."- by Trinny&Susannah
spoko spoko, wszystko pod kontrolą: mam 14cm koturny i nie zawaham się ich użyć big_smile- by Maddie big_smile

Offline

 

#4 26-09-2009 16:18:03

ptyś_miętowy
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 06-09-2009
Posty: 148
Rozmiar biustu: wstępnie 70/JJ

Re: Kącik kulinarny

kicikici napisał(a):

Ze słodkości - kocham czekoladę gorzką z pomaranczą albo z orzechami laskowymi. smile

A próbowałaś gorzką z chili?
Mniammm!

Madeleine - chlebek domowy palce lizać. Piekłam też, choć nieco inną metodą, zapach niebiański. Polecam te praktyki wszystkim dziewczynom które mają dzieci - ten zapach będzie im się kojarzył z domem przez długie lata.
KaBona - pierogi to moja specjalność - najbardziej kocham  ruskie, jednakowoż tongue


...niech tylko lekko pochylę dekolt, już męski ściele się trup...

Offline

 

#5 26-09-2009 16:35:13

Madeleine
Adminiątko
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 17-01-2008
Posty: 6576
Rozmiar biustu: 70/99 => 70G

Re: Kącik kulinarny

oj tak, nie ma to co domowy chleb... i wcale to nie jest takie pracochłonne jak sie uważa!

ja uwielbiam eksperymentować z ciastami, moją spajalnością jest ciasto marchewkowe i drożdżowe z owocami i kruszonką- każdy z przepisów powstał metodą prób i błędów, aż wyszło palce lizac smile

Niestety, mam ogromniastą słabość do kluchów wszelkiego rodzaju także: leniwe, kopytka, śląskie, pyzy... uwielbiam.

Ciężko mnie zadowolic rybą, niestety.
Ale mam opracowaną panierko-ciasto (nie mająca z dietą nic wspólnego tongue) z piwem, w któej nawet zwykła rybka jest naprawdę pyyyyycha smile.

Oj będzie się tu działo smile.
A co ciekawe, jeszcze 3 lata temu nie miałam bladego pojęcia o gotowaniu smile


T&S: "Duże piersi i długie nogi są kobiecą wersją ferrari..."- by Trinny&Susannah
spoko spoko, wszystko pod kontrolą: mam 14cm koturny i nie zawaham się ich użyć big_smile- by Maddie big_smile

Offline

 

#6 26-09-2009 16:42:20

argit
Maszkaradkowa maniaczka :P
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 10-12-2008
Posty: 2335
Rozmiar biustu: 34GG

Re: Kącik kulinarny

Od dłuższego czasu uwielbiam ostre jedzonko. Moj ulubiony ostry przepis, to CHILLI CON CARNE:

Składniki, dla 3 - 4 osób:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka przyprawy chilli (lepiej dać mniej, a potem dosypywać)
• 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku - trudno dostępna
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 450 g mielonej chudej wołowiny
• 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
• 1 kostka bulionu wołowego
• 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
• 5 suszonych pomidorów
• 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

Dodatki (dowolnie): gotowe kukurydziane placki tortilli, biały ryż, kwaśna śmietana, sałatka z awokado.

Przygotowanie:

    * Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
    * Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
    * Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
    * Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.

Ja dodaje jeszcze kukurydzę z puszki. I spokojnie wrzucam całą puszkę pomidorów.

Offline

 

#7 26-09-2009 16:51:43

ptyś_miętowy
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 06-09-2009
Posty: 148
Rozmiar biustu: wstępnie 70/JJ

Re: Kącik kulinarny

Madeleine napisał(a):

moją spajalnością jest ciasto marchewkowe i drożdżowe z owocami i kruszonką

A drożdżowe robisz ze świeżych drożdży czy również próbowałaś z instant?
Znasz metodę na ciasto drożdżowe bez zaczyniania? Wszystko do michy na parę godzin, potem wymieszać i upiec?

Madeleine napisał(a):

A co ciekawe, jeszcze 3 lata temu nie miałam bladego pojęcia o gotowaniu smile

3 lata temu dziecięciem będąc big_smile miałaś święte prawo do niewiedzy kulinarnej

argit - czy używasz kminu rzymskiego również w nasionach, czy tylko w proszku, bo ja nigdy go w kuchni nie stosowałam, ale ostatnio zakupiłam właśnie ziarnisty i nie wiem czy to mleć, czy walić cały do potraw? co?


...niech tylko lekko pochylę dekolt, już męski ściele się trup...

Offline

 

#8 26-09-2009 17:46:33

vihma
Buka
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 25-07-2007
Posty: 7026
Rozmiar biustu: 32H

Re: Kącik kulinarny

Ja piekłam chleb drożdżowy kiedyś, z czosnkiem. Pycha.

Moją specjalnością jest tzw. oszukaniec - sama tak nazwałam i się przyjęło. Nie miałam czasu robić makowca, więc zrobiłam wymyślone makowe i..wszyscy je kochają i teraz zawsze na święta jest smile
Raz na rok - tort makowy, na urodziny. Zaczęło się od moich pierwszych, mama robiła i...zostalo tak do dziś.
Poza tym sosy do makaronów. Uwielbiam. Pomidorowe, serowe, z owocami morza - też dużo wymyślam i dodaję nowe składniki.
Podobno robię boski rosół tongue
Mam też jedną taką "bazę  ciastową" - i czasem tylko to, czasem z owocami, z kremem, z czymkolwiek.
I pysza szalotka z pianą i kruszonką. Albo truskawki zamiast jabłek. Albo inne owoce smile

Bardzo lubię gotować i mi to wychodzi wink


...upragniony znaleźć spokój, myśli zbierać rozbiegane, zawstydzone gór potęgą, prawd się uczyć tych najprostszych, nad otwartą Gorców księgą...

Offline

 

#9 26-09-2009 17:46:43

argit
Maszkaradkowa maniaczka :P
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 10-12-2008
Posty: 2335
Rozmiar biustu: 34GG

Re: Kącik kulinarny

A ja tego kminu na oczy nie widziałam jeszcze, ale według przepisu ma być w proszku, więc chyba zmielić. Póki co robiłam bez, ale jak będe w jakimś lepszym sklepie, gdzie mają rozmaite przyprawy, to muszę koniecznie spróbować, bo to ponoć cały smak potrawy zmienia.

Offline

 

#10 26-09-2009 17:57:41

KaBona
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 18-06-2009
Posty: 346
Rozmiar biustu: różnie ale standardowo 34GG/H-jednak wolę 36G

Re: Kącik kulinarny

O proszę jak smakowicie się zrobiło.....mniammniam
Czekoldkę gorzką lubię wręcz uwielbiam....Kici w kwestii czekolady też sztama...z pomarańczą super, z chilii również big_smile
CCC robię a kmin prażę by wydobyć aromat,mozna mielony,jak kto woli.....Sporo przepisów jest na CCC...Nigella,Oliver czy też Ramsay,ale ponieważ lubię eksperymentować to zawsze jakies innowacje wprowadzam wink
CCC faszeruję takie ogromne muszle makaronu ugotowanego aldente,na to leję,mix,smietany,jaj i sera i zapiekamy...pycha...
A wogóle to uwielbiam ostre potrawy smile

Chlebek....muszę spróbować,miałam nawet podejście do zakupu machiny,ale stwierdziałm,że jak wiele pomocy technicznych to i to zbytek w kuchni.....


SHOWWIFE smile)

Offline

 

#11 26-09-2009 18:05:38

kicikici
Wiedźma Mru Mru...
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 14-04-2008
Posty: 7602
Strona www
Rozmiar biustu: a kto go tam wie? ;)

Re: Kącik kulinarny

ptyś_miętowy napisał(a):

kicikici napisał(a):

Ze słodkości - kocham czekoladę gorzką z pomaranczą albo z orzechami laskowymi. smile

A próbowałaś gorzką z chili?
Mniammm!

A próbowałaś i też uwielbiasz big_smile W ogóle czasami sobie robie wersję meksykańską czekolady, zimą szczególnie - pitna czekolada zalana mlekiem oczywiście, a nie wodą i do tego nieco chilli. smile Rozgrzewa i stawia na nogi w 3 sekundy! smile


Grawitacja nie może być odpowiedzialna za to, że ludzie się zakochują.
A. Einstein

Offline

 

#12 26-09-2009 18:08:04

kicikici
Wiedźma Mru Mru...
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 14-04-2008
Posty: 7602
Strona www
Rozmiar biustu: a kto go tam wie? ;)

Re: Kącik kulinarny

argit napisał(a):

A ja tego kminu na oczy nie widziałam jeszcze, ale według przepisu ma być w proszku, więc chyba zmielić. Póki co robiłam bez, ale jak będe w jakimś lepszym sklepie, gdzie mają rozmaite przyprawy, to muszę koniecznie spróbować, bo to ponoć cały smak potrawy zmienia.

A w tej sprawie polecam sprzedawcę "skworcu" na allegro - ma masę niedostępnych w sklepach i zwykłych przypraw za naprawdę śmieszne pieniądze. smile U niego się zaopatruję i nigdy nie żałowałam. smile


Grawitacja nie może być odpowiedzialna za to, że ludzie się zakochują.
A. Einstein

Offline

 

#13 26-09-2009 19:42:18

madee
Lady in pink - wściekła Shilka - dzisiaj gryzie
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 30-06-2009
Posty: 911
Rozmiar biustu: niby zazwyczaj 34FF :)

Re: Kącik kulinarny

A ja mam ukochane "letnie" danie. Oficjalna nazwa "gulasz warzywny" nazwa domowa "paciajstwo warzywne".
Składniki:
kilka strąków papryki (różne kolory)
cebula 1wielka -2 średnie (jaką kto lubi, ja używam to co akurat mam w domu, najchętniej czerwona+zwykła)
cukinia
pomidory (ew. mogą być z puszki krojone)
kabaczek
zielenina (po pęczku natki pietruszki, koperku)
można dodać czerwonej fasoli, fasolki szparagowej i innych składników wedle uznania.
oliwa, sól, pieprz, czosnek, chili (lub czuszka)

Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę (wrażliwsze żołądki mogą pozbyć się skórki), w dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek (lub z pestek winogron, co tam pod ręką jest, czasem dodaję trochę masła), wrzucić paprykę. NIech się duśda. W międzyczasie obieram i kroję niezbyt starannie cebulę, dorzucam do papryki. Cukinię kroję w kostkę. Kabaczka obieram (ale mi się  nie chce, więc może spróbuję bez obierania) usuwam środek, kroję w kostkę, jak papryka zmięknie dorzucam cukinię i kabaczki. Solę wszystko trochę. Musi się toto bardziej poduśdać. Wrzucam sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (duużo pomidorów daje fajny smak). Dorzucam przeciśnietego czocha (kilka ząbków). Chili w proszku (ew. wcześniej czuszka drobno pokrojona), sól do smaku, pieprz, zioła np. bazylia, prowansalskie, co kto lubi i ma pod ręką. Na koniec koperek i natka pietruszki pokrojona bylejak. Jak za mało kwaskowe, to czasem dodaję soku z cytryny. Poddusić jeszcze trochę i można podawać. A podawać z makaronem lub ziemniorkami. Ja lubię bez niczego. Mój tż woli z dodatkiem lekko podsmażonych, pokrojonych parówek.
Smacznego smile

i uwielbiam ruskie pierogi, ale robiłam pierogi ze 3 razy i nie ogarniam ciasta roll


Pozdrawiam
Magda

-------------------------
"Armageddon was yesterday - today we have a serious problem"

Offline

 

#14 26-09-2009 20:02:29

ptyś_miętowy
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 06-09-2009
Posty: 148
Rozmiar biustu: wstępnie 70/JJ

Re: Kącik kulinarny

Vihma - ładny widok z lotu ptaka na ten ładny tort smile

kicikici napisał(a):

A w tej sprawie polecam sprzedawcę "skworcu" na allegro

Przydybię wobec tego skworca razem z jego kramem i zrobię rozeznanie smile

madee napisał(a):

i uwielbiam ruskie pierogi, ale robiłam pierogi ze 3 razy i nie ogarniam ciasta

W jakim sensie nie ogarniasz? Ilościowo czy inaczej?

A taki gulasz jak Ty robię w dwóch wersjach - nieprzyzwoitą na bazie podsmażonego wędzonego boczku (jest pyszne ale nieprzyzwoicie tłuste) no i bez niczego jak Ty, tylko bez fasoli. Tyż pyszne big_smile


...niech tylko lekko pochylę dekolt, już męski ściele się trup...

Offline

 

#15 26-09-2009 20:02:58

Madeleine
Adminiątko
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 17-01-2008
Posty: 6576
Rozmiar biustu: 70/99 => 70G

Re: Kącik kulinarny

hehe, a paciajstwo Madee+ kiełbaska to moje leczo smile

2 duże papryki- czerwona+żółta
2 cebule duże cukrowe
1 duży kabaczek
1 duża cukinia
2 duże pomidory (lub przecier, lub domowy sok pomidorowy)
kiełbaska big_smile (ostatnio wyszło mi ok. 5 porcji i zużyłam ok.30cm cebulki)

1)kiełbaskę kroimy w kostce i podsmażamy (ja używam oliwy z oliwek lub oleju z ryżu)
2)kroimy cebulkę, w listki, takie pionowe, w międzyczasie mieszając kiełbaskę, a potem dorzucamy cebulkę.
3)Jak się podrumieni dodajemy:
pokrojoną w kostkę paprykę (chętnie bym skórkę zdejmowała ale jakoś nie chce mi się)
obieramy kabaczka i cukinię, wyjmujemy pestki a resztę kroimy w kosteczkę
solimy troszku, pieprzymy
4)Jak papryka zmięknie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, bez skórki

ma być miękkie i jest pycha smile.
Ja nie dodaję ziół, taki czysty smak wolę:)

ja wcinam to z chlebkiem big_smile


T&S: "Duże piersi i długie nogi są kobiecą wersją ferrari..."- by Trinny&Susannah
spoko spoko, wszystko pod kontrolą: mam 14cm koturny i nie zawaham się ich użyć big_smile- by Maddie big_smile

Offline

 

#16 26-09-2009 20:08:18

madee
Lady in pink - wściekła Shilka - dzisiaj gryzie
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 30-06-2009
Posty: 911
Rozmiar biustu: niby zazwyczaj 34FF :)

Re: Kącik kulinarny

ptyś_miętowy napisał(a):

madee napisał(a):

i uwielbiam ruskie pierogi, ale robiłam pierogi ze 3 razy i nie ogarniam ciasta

W jakim sensie nie ogarniasz? Ilościowo czy inaczej?

Ciasta nie ogarniam w sensie jakościowym. Nie mam wyczucia jaką musi mieć konstystencję, nie mam wyczucia na jaką grubość rozwałkować, wrzucenie odpowiedniej ilości farszu mnie przerasta (zawsze za mało lub za dużo) a klejenie pierogów jest zbyt intensywnym treningiem dla mojej cierpliwości, każda sztuka z moich pierogów jest zupełnie inna... roll
Generalnie raczej nie mam problemów w kuchni, przeciwnie, cieszy się ona całkiem niezłym powodzeniem, ale pierogi to moja pięta achillesowa wink

A, paciajstwem generalnie określam różne potrawy wieloskładnikowe jednogarnkowe (+makaron czy coś) w mojej kuchni wink


Kiedyś robiłam chleb domowy, ale za dużo i za szybko schodził, a że pasibrzuchy jesteśmy to już lepiej zjeść gar paciajstwa niż dwa bochenki ciepłego chleba wink

Ostatnio edytowany przez madee (26-09-2009 20:11:51)


Pozdrawiam
Magda

-------------------------
"Armageddon was yesterday - today we have a serious problem"

Offline

 

#17 26-09-2009 20:28:02

ptyś_miętowy
Biuściasta z prawdziwego zdarzenia
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 06-09-2009
Posty: 148
Rozmiar biustu: wstępnie 70/JJ

Re: Kącik kulinarny

madee napisał(a):

Ciasta nie ogarniam w sensie jakościowym. Nie mam wyczucia jaką musi mieć konstystencję, nie mam wyczucia na jaką grubość rozwałkować, wrzucenie odpowiedniej ilości farszu mnie przerasta (zawsze za mało lub za dużo) a klejenie pierogów jest zbyt intensywnym treningiem dla mojej cierpliwości, każda sztuka z moich pierogów jest zupełnie inna... roll

Podejrzewam że zbyt łatwo się poddałaś - nie umiem i już big_smile
Robiąc ciasto na pierogi najpierw solidnie podgrzewam wodę w czajniku i do maki leję taką bardzo gorącą i tu rzeczywiście nie da się podać ścisłej proporcji bo to zależy od mąki, Ale ciasto musi być plastyczne. Nic więcej nie daję - żadnych jaj. Miękkie ciasto wałkuję po kawałku - robię wałek jak na kopytka i odcinam, robię kulkę w dłoni rozpłaszczam i wałkuję wałkiem na grubość...hmmm. milimetr?, mniej nawet?
Jak będzie grubszy też zjedzą, a następny raz pójdzie cieniej big_smile
Proporcja do farszu taka - na oko oceniając zawsze ciasta musi być objętościowo troszkę więcej niż farszu, ale z tym też różnie bywa, zależy co się ładuje w te pierogi. hmm
Lepię zawsze razem z tż-tem, mój to lubi i tu mam fart big_smile


...niech tylko lekko pochylę dekolt, już męski ściele się trup...

Offline

 

#18 26-09-2009 20:32:19

madee
Lady in pink - wściekła Shilka - dzisiaj gryzie
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 30-06-2009
Posty: 911
Rozmiar biustu: niby zazwyczaj 34FF :)

Re: Kącik kulinarny

ptyś_miętowy napisał(a):

Podejrzewam że zbyt łatwo się poddałaś - nie umiem i już big_smile

nie zaprzeczam tongue No może spróbuję jeszcze jakoś, jak będzie mi się nudziło i będę miała bardzo cierpliwy nastrój  wink Muszę tylko stolnicę i wałek kupić, bo te narzędzia zostały u mamy wink

A mojego TeŻeta kuchnia gryzie jeżeli chodzi o jakiekolwiek czynności...

Ostatnio edytowany przez madee (26-09-2009 20:34:07)


Pozdrawiam
Magda

-------------------------
"Armageddon was yesterday - today we have a serious problem"

Offline

 

#19 26-09-2009 21:29:41

Brzeginka
Olena :)
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 13-12-2008
Posty: 308
Rozmiar biustu: okolice 40HH

Re: Kącik kulinarny

A ja się pochwalę,że piekę chlebek, tyle, ze nie ręcznie,a maszyna to za mnie robi codziennie-po prostu po podliczeniu okazało się, ze kupienie maszyny i pieczenie w domu wyjdzie taniej, niż kupowanie chleba czy bułek w sklepie smile

I mój przepis na genialne ciasto cynamonowe:
- szklanka cukru (śmiało można zastąpić słodzikiem)
-3 żółtka
-pół szklanki oleju
-2 szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pól łyżeczki soli
-2 łyżki cynamonu
-2 lub 3 utarte marchwie (powinno wyjść koło dwóch szklanek)
-pół szklanki rodzynek i pół szklanki orzechów włoskich
-3 ubite białka

Ucieramy zółtka z cukrem, i po kolei dodajemy wszystkie kolejne składniki. Wykładamy na średnią (23x13)blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i pieczemy koło godzinki w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego wink


"Jeśli mężczyzna pamięta po pierwszej randce twój kolor oczu to znaczy, że masz za małe cycki..."

Offline

 

#20 26-09-2009 22:11:14

siarka
Dumna ze swego Eee-Fff :D
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 19-08-2008
Posty: 1845
Rozmiar biustu: 60FF/65E/65F/70E/65FF :O

Re: Kącik kulinarny

kicikici napisał(a):

Uwielbiam sery - KaBona, sztama! Wszelkie, oprócz pleśniaków jednak... A najbardziej kocham żółte wędzone z dziurami i "jadące skarpetą" jak to mój R. nazywa, biały chudy, kozi (mniam,mniam), bazyliowy, feta.... oj duuuużo tego.

dziewczyny, przyjmiecie mnie do swegu Klubu Serowego? otoz, jestem wielka fanka serow pod kazda postacia - wedzone, topione, biale, zolte - jesli chodzi o te ostatnie, mam tak samo jak Ty, Kicia - i nawet podobnie mowie o nich big_smile w ogole, twierdze, ze im wieksze dziury, tym wiekszy smierdziuch z sera - i tym bardziej go uwielbiam lol
zreszta, kocham wszystko, co mleczne - poczawszy od mleka, oczywiscie. i chyba na bezludna wyspe wzielabym wlasnie nabial cool

poza tym przepadam za swiezutkim pieczywem, kaszami, ryzami, makaronami wszelakiej masci.
bez owocow i warzyw nie wyobrazam sobie zycia.

slodycze to moja slabosc, zjem wszystkie jak leci, choc preferuje czekolade - KAZDA big_smile


Mam E i jestem z niego dumna! big_smile

Offline

 

#21 26-09-2009 22:15:35

Madeleine
Adminiątko
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 17-01-2008
Posty: 6576
Rozmiar biustu: 70/99 => 70G

Re: Kącik kulinarny

a to przepis na coś, co moge jeść tonami. Pyszne, dopracowane proporcje przeze mnei big_smile

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 2 szkl. drobno utartej marchewki
- 2,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- orzechy
- rodzynki

Polewa:
- 2 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody...



Jak to zrobić:
1. Zetrzyj marchewki do dużej miski na tarce o jak najmniejszych oczkach.
2. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3. Dodawać stopniowo mąkę i olej- aż do uzyskania jednolitej konsystencji
4. Na końcu dodaj marchew, proszek do pieczenia, sól, cynamon- mocno i długo mieszaj
5. Pokrój bakalie w cienkie paseczki i dodaj do ciasta (to już jak ktoś lubi)
6. Wysmaruj tortownicę olejem. Przełóż ciasto, wygładź powierzchnię, albo upuść tortownicę na blat z wysokości 20 cm, wtedy masa sama się ułoży.
8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45-50min. Ciasto będzie gotowe, kiedy nie będzie się przylepiać do wbitej wykałaczki.
9. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
JA NIE STOSUJĘ POLEWY, WOLĘ CZYSTE smile


Smacznego!


T&S: "Duże piersi i długie nogi są kobiecą wersją ferrari..."- by Trinny&Susannah
spoko spoko, wszystko pod kontrolą: mam 14cm koturny i nie zawaham się ich użyć big_smile- by Maddie big_smile

Offline

 

#22 26-09-2009 22:43:36

argit
Maszkaradkowa maniaczka :P
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 10-12-2008
Posty: 2335
Rozmiar biustu: 34GG

Re: Kącik kulinarny

A ja tez chcę do klubu serowego!
Tylko, ze ja uwielbiam śmietankowe, zwłaszcza na kanapce z dżemem truskawkowym.
Fetę do wszelkich sałatek.
Biały, puszysty serek do kanapek z powidłami.
Sery pleśniowe! Najchętniej niebieskie, zielone, perłowe.
I te typu Brie czy Camembert. Te mogłabym jeść same, bez dodatków. A kozie- niebo w gębie!
Nie lubię natomiast serów ostrych w smaku. I tu byśmy się nie pobiły o frykasy, bo unikam tych dziurawych serków wink

A i jeszcze jedno, co mnie zniewala - oliwki. Ale tylko zielone.

Offline

 

#23 26-09-2009 22:51:43

siarka
Dumna ze swego Eee-Fff :D
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 19-08-2008
Posty: 1845
Rozmiar biustu: 60FF/65E/65F/70E/65FF :O

Re: Kącik kulinarny

Argit, ale o reszte serow sie z Toba pobic moge, a jakze big_smile


EDIT z tego wszystkiego taka mnie ochota wziela na sery, ze chyba pojde podkrasc z lodowki Mlodemu pare plasterkow tongue

Ostatnio edytowany przez siarka (26-09-2009 22:52:50)


Mam E i jestem z niego dumna! big_smile

Offline

 

#24 26-09-2009 22:55:07

kicikici
Wiedźma Mru Mru...
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 14-04-2008
Posty: 7602
Strona www
Rozmiar biustu: a kto go tam wie? ;)

Re: Kącik kulinarny

To zróbmy sobie serowe wrocławskie party kiedyś, co? big_smile Degustacja serowa połączona z biuściastym zlotem....i jakies winko dobre, czerwone do tego. big_smile


Grawitacja nie może być odpowiedzialna za to, że ludzie się zakochują.
A. Einstein

Offline

 

#25 26-09-2009 23:03:51

argit
Maszkaradkowa maniaczka :P
Skąd: prywatne
Zarejestrowana(y): 10-12-2008
Posty: 2335
Rozmiar biustu: 34GG

Re: Kącik kulinarny

Kici, nie kuś tongue

Offline

 

Stopka forum

based on PunBB with modyfications by Marcin Lubojański